Att köpa eller bygga en hundkoja till sin hund

De flesta hundar mår bra av att ha en uteplats som de kan röra sig fritt på en stund om dagen. Men det är då även skönt för hunden att ha ett skydd mot väder och vind eller om han eller hon känner för att vila en stund. En hundkoja är det perfekta komplementet på hundgården och hos Petworld hittar du utvalda hundkojor av högsta kvalitet.

Hundkojor finns i en mängd olika modeller och material och är man riktigt händig kan man även spika ihop en själv. Men hur ska man välja material, storlek osv? Och vad mer behöver man tänka på när man sätter upp en hundkoja till sin hund? Dessa frågor kommer vi att besvara i den här artikeln!

Frågor att beakta vid val av hundkoja

Nedan får du några frågor som är bra att ställa när man ska ordna en hundkoja till sin hund. Du får också tips på hur du ska kunna besvara frågorna.

Hur stor behöver hundkojan vara?

När det gäller utrymme har hundar andra preferenser än vad människor brukar ha. Det är därför inte helt ovanligt att människor köper för stora hundkojor till sina fyrbenta vänner. Huset ska vara tillräckligt stort för att hunden ska kunna ligga ner och vända på sig inuti kojan. En koja som är för stor blir svår för hunden att värma upp när det är kallt ute.

En schäfer beräknas behöva ett hus som är cirka 1 meter på längden, 0,8 meter på bredden och 0,9 meter på höjden. Ingångshålet bör vara cirka 0,5×0,3 meter och sitta en bit ovanför marken. Det är viktigt att hunden kan gå in i kojan utan att skrapa i ryggen, då detta kan leda till otrevliga besvär.

Hur kan en hundkoja skydda mot kyla och värme?

Ska din hund spendera mycket tid utomhus är det viktigt med en koja som skyddar mot såväl nederbörd och vind som sol och värme. För dessa syften utgör impregnerat trä ett bra material, det är tåligt och kompletteras ofta med plast i botten för extra skydd.

Med en hundkoja som har ett spetsigt tak faller snö ner från taket, vilket gör att den kyls ner mindre. En koja som kommer upp en bit från marken är också en bra idé, eftersom kylan från marken annars går rakt in i golvet. På så sätt finns dessutom utrymme för att lägga in halm under kojan och ytterligare avleda kylan. Att hänga upp en presenning eller liknande kan fungera som ett vind- och nederbördsskydd framför öppningen. Hundar uppskattar också vanligen att man lägger in kuddar och filtar i kojan. Håll dock ett öga på dem så att de inte blir fuktiga.

När det gäller värme kan en hundkoja ge en bra skuggplats åt din hund. Då är det dock viktigt att placera den så att den står på en plats med så mycket skugga som möjligt under så stor del av dagen som möjligt. Detta gör också att hundkojan håller längre.

Behöver hundkojan extra ventilation?

En bra ventilation i kojan är mycket viktigt för att kojan ska hållas torr och fräsch. Ventilation kan enkelt ordnas genom att borra fem eller flera hål i botten. Hålen bör ha en diameter på cirka 1 centimeter. Små springor mellan golvplankorna skapar också en bra ventilation i huset.

Har hunden tidigare bott i hundkoja?

Viktigt att tänka på om hunden inte tidigare bott utomhus är att man vänjer den vid detta under sommaren. Hundar är naturligt köldtåliga ner till 20 minusgrader, men om de är vana vid att vistas inomhus är de inte anpassade för kyla på samma sätt. En hund som spenderar större delen av dagarna utomhus bör inte släppas in i bostaden på vintern, mer än under väldigt korta perioder, eftersom detta kan göra att den blir sjuk när den kommer ut i kylan igen.