Hitta det rätta soffbordet

När du äntligen hittat den perfekta soffan väntar en kanske ännu svårare uppgift – att hitta det rätta soffbordet. Nu ska du hitta en trotjänare som (förhoppningsvis) kan vara med dig i flera års tid och bära upp alltifrån kaffekoppar och fjärrkontroller till trötta fötter och blomarrangemang. Dessutom ska det ju helst vara snyggt och passa in i ditt vardagsrum också! I den här artikeln ger vi en guide till vad du bör tänka på innan du köper ditt soffbord och vilka typer av soffbord du har att välja på.

Att tänka på

Ett bra sätt att angripa ett köpproblem, oavsett vad det gäller, är att smalna av utbudet till det som funkar. Följande frågor kan hjälpa dig med denna uppgift när det gäller soffbordsval:

  • Hur ska soffbordet användas? Ett soffbord kan ha olika funktioner i olika hem. Ibland står det mest där som en liten prydnad eller en hylla för andra dekorationer, medan soffbordet i vissa hem får arbeta frenetiskt för att upprätthålla såväl fredagsmiddagar som snacks och drinkar. Är du ute efter en snygg accessoar i rummet som även kan funka till snacks och drinkar vid tillfälle kan ett lågt bord vara att föredra. Misstänker du att en hel del måltider kommer att konsumeras framför TV:s är det dock bättre med ett högre bord. Se dock till att det inte blir så högt att det skymmer sikten till TV:n.
  • Hur mycket utrymme får soffbordet ta upp? Givetvis måste du ta hänsyn till storleken på rummet när du väljer ut ditt blivande soffbord. Det gäller att skapa balans mellan möbler och utrymme i ett rum. Markera gärna ut platsen för soffbordet med exempelvis maskeringstejp för att skapa dig en uppfattning om vilken storlek som passar. Se också till att soffbordets storlek passar soffan – oftast ser det bäst ut med ett relativt stort soffbord till en stor soffa och vice versa.
  • Vilken form passar bäst i ditt hem? När det gäller form handlar det mycket om smak och tycke när man väljer ut sitt soffbord. Fyrkantigt, runt, ovalt eller en helt annan udda form? Rent stilmässigt är det upp till dig och hur det i övrigt passar in i ditt rum, men om funktionalitet prioriteras är ett rektangulärt bord att föredra. Ännu ett alternativ kan vara att införskaffa flera mindre runda soffbord att sprida i rummet, vilket kan ge både högre funktionalitet och en spännande dynamik i rummet.

Vilket material ska jag välja?

Eftersom soffbordsmaterial finns i sådant överflöd får denna fråga sin alldeles egna sektion. Nedan listar vi en rad vanliga material inklusive deras för- och nackdelar.

Marmor

Fördelar: med ett soffbord i marmor får du ett snyggt bord som aldrig går ur tiden och som går ihop med många olika färger och stilar.

Nackdelar: marmor tål inte syror och kan missfärgas om man exempelvis spiller vin på bordet.

Mässing

Fördelar: mässingbord ger ett elegant intryck och ligger verkligen i tiden just nu.

Nackdelar: mässing har varit inne ett tag nu och det finns en risk att trenden är på utgång snart.

Glas

Fördelar: glasstilen är också tidlös och ger ett intryck av att ta mindre plats än vad det egentligen gör. Dessutom smälter det lättare in i omgivningen än de flesta material.

Nackdelar: glas är ömtåligt och svårt att hålla rent.

Teak

Fördelar: ännu en gång hittar vi ett tidlöst soffbord när det utformats i teak och sådana kan du ofta hitta i överflöd på second hand-marknaden till mycket bra priser.

Nackdelar: teak är ömtåligt, särskilt mot fuktfläckar. Teakbord som har några år på nacken är ofta högre än moderna soffbord, vilket i vissa fall också kan ses som en fördel.

Ek

Fördelar: ek passar till i princip alla inredningsstilar och ger ett enkelt och stilrent intryck.

Nackdelar: en del kan uppleva att ekbord känns ute, eftersom de var en stor hit i många av 90-talets vardagsrum.

Betong

Fördelar: för den som gillar stilrent, men gärna lägger in ett eller annat hårt element i det hela kan ett soffbord i betong ge en snygg industritouch på ditt vardagsrum.

Nackdelar: det är svårt att undvika fläckar på betongbord, även om man regelbundet impregnerar det. Det är också väldigt tungt och svårt att flytta runt.

Behöver du fortfarande tips för hur du ska välja ut ditt soffbord? Kolla in på Jysks guide eller kanske kan Sköna Hem ge dig de svar du behöver!