Hitta rätt lampor till ditt hem

Vare sig du precis har flyttat in i din nya bostad eller renoverat ett rum och behöver ny inredning så behövs de oftast belysning. I tex ett sovrum kan det vara taklampa eller en sänglampa som man enkelt kan tända och släcka. Men du kan alltid använda dig av en fönsterlampa om rummet nu tillåter det.

När folk letar efter ny inredning eller ska köpa lampa som i detta fallet är det i form av att följa en stil eller ett system. Ska du göra om hemma i barnets rum så kanske du vill ha specifikt tema beroende på tjej eller kille eller barnets intresse. Du väljer då olika tapeter och gardiner, men även lampor. Du kan alltid klä din lampa på ett tema-baserat sätt genom att välja en lampskärm i en viss färg eller med symboler på. Har du äldre barn som är i tonåren kanske det istället är enfärgat som gäller, och detsamma får gå för lamporna som ofta ska vara sterila och inte göra något större intryck annat än att fylla sin funktion.

Lampor kommer i många olika storlekar och utseenden, de finns de som täcker glödlampan med sina skränar och som på så sätt tonar ner och ger ett mjukare ljus. Det är lika vanligt att man väljer en bordslampa som kommer utan skärm och som ger dig ett mycket starkare ljus.

Väljer du en bordslampa så kan du få dem i olika variationer, där vissa kommer i överdrivet stora former och de som kommer kompakta och små, och fyller en funktion i varje människas hem. Har du en mindre bordslampa kan den alltid funka som en skrivbordslampa och fylla flera funktioner samtidigt. Ofta kan man justera den här typen av lampor och välja vart man vill rikta sitt ljus efter behov.

Du kan även gå efter något mer stiligt och i vintag stil, här hittar man ofta bordslyktor och liknande som kan fungera som bordslampa. Du har även möjlighet att använda dig av stearinljus för att få till ett mer levande ljus. Dock så bör man utgå ifrån att använda något elektriskt, speciellt i hemmet.

Designlampor

Vill man verkligen satsa på att utrycka sig via ens lampor och på riktigt låta dem vara en del av inredningen, ja då finns det oändligt många designlampor där ute som funkar som bordslampor och taklampor, några utav de stora tillverkarna heter Arne Jacobsen, Design house Stockholm och Starck,  eller den traditionella verner panton, se urval av designlampor från verner panton. Det finns många nätbutiker som erbjuder lampor från de mest framstående inom design och inredning där du kan klicka hem produkter till överkomliga priser.

Är du ute efter en bordslampa så kan du hitta en sådan i princip överallt, men vill du ha variation på färg och form bör du ta dig till en möbelbutik eller butiker som är mer inritade på hembelysning. Tänk dock på att du i förhand har tänkt ut om du vill åt något som är massproducerat eller något som är mer åt design hållet och från mer kända märken.

Det finns många olika lampor i färger, former och storlekar, och det gäller att du tar fram något som kommer passa just dig i smaken. Ska du välja något stilrent och mindre så överväg en lampa som inte tar upp så mycket plats men som samtidigt ger tillräckligt med belysning.

Ett (glöd)hett tips

En bra ide kan bara att inreda ett rum eller en lägenhet med mindre ljuskällor. I och med detta så har du möjlighet att anpassa lamporna och belysningen efter dina behov. Låt dig inte begränsas av en bordslampa då det är ett snyggt sätt att belysa ett rum med. Har du en hylla eller byrå med plats för en lampa så är det ett utmärkt ställe att sätta din bordslampa vid, och har du sådan tur att denna möbel är av ädelt trä eller liknande så lyser det upp din möbel på ett vackert sätt och sätter prägel på hela rummet. Du kan själv variera och flytta runt dina bordslampor då de är flexibla och praktiska på det sättet.

Huvudkällan i ett vardagsrum ska många gånger vara en taklampa som går att sätta på och stänga av på ett enkelt sätt via en dimmer eller liknande så att du kan få till den mjuka belysningen som du vill ha. När du väljer en taklampa så har du en mängd olika modeller av välja bland. Vill du istället ”gömma” undan din huvudkälla till ljus så kan du sätta in spotlights i taket vilket ger en fräsch och modern look.

Funktionell belysning

En lampa eller spotlight behöver ofta fylla ett syfte mer än att skapa en god atmosfär eller skön stämning. Den funktionella och praktiska delen är oftast lika viktig, och något du behöver ha med i tankeprocessen när du ska köpa dig en ny lampa. Vill du låta bli att anstränga dina ögon för mycket när du sitter i sällskapsrummet och läser en bok? Ja då ska du tänka påtat ha en lampa med lämpligt ljus för detta. Var noga med att du kan rikta din lampa så att du kan arbeta eller läsa i rätt position. Låt din lampa smälta in i inredningen även om det är en arbetslampa, välj något som är stilrent och trendigt. Tänk på vart din bordslampa passar bäst, antingen vid skrivbordet eller vid nattduksbordet. Men återigen är det bra att du tar följande i beaktning; att både atmosfär och funktionalitet är med i beräkningarna. På så sätt säkerställer du att din lampa används längre, i ditt hem.

Gör dig redo för vintern

När vinter närmar sig kan det vara bra att omge sig med extra mycket belysning då vi inte får så mycket ljus utifrån, speciellt vi som är boende i Norden. I och med detta så blir dina lampor i hemmet mer framstående vilket gör att de ustrålar sin design och form mycket mer. Därför är det ett ypperligt tillfälle att rusta upp inför de mörkare tiderna med lampor från olika håll.

Se även till att du klär dig ordenligt och aldrig går kall i huset. Snygga lampor som omringar dig tillsammans med varma, härliga koftor (se utbud här) som hänger redo att användas är ett säkert kort för att överleva en klassisk vinter i Norden.

Införskaffa dig det du är i behov av, och tänk på funktionaltiet tillsammans med design och form samt hur lampan kommer att passa i rummet den är lämpad för. Räkna även med att lampan ska finnas kvar i hemmet under en längre tid, vilket gör att du får tänka på flera aspekter kring lampan som inredning. Ju längre den får gästspela i ditt hem, desto bättre köp!