Så väljer du en katt till din lägenhet

En katt kan vara ett mycket lämpligt husdjur för människor som bor i lägenhet. En amerikansk undersökning från 2009-10 visade att 93,6 miljoner katter bodde i de amerikanska hushållen, medan siffran för hundar låg på 77,5 miljoner. En av anledningarna till att katten gått om hunden i popularitet beror på att katter lättare anpassar sig till ett liv inomhus och till sina ägares livsstil. Det finns dock en del katter som är mer lämpade för ett liv i en lägenhet än andra katter.

En lägenhetsvänlig personlighet

När man väljer ut sin nya rumskamrat med morrhår är det bra att leta efter en katt med följande egenskaper:

  • Anpassningsbar och avslappnad personlighet
  • Behöver inte alltför mycket aktivitet för att må bra
  • Klarar av att vara ensam i upp till åtta timmar (i alla fall om du jobbar eller är iväg flera timmar om dagen)
  • Social
  • Inte alltför revirhävdande.

När du väljer ut en katt är det även viktigt att du tar hänsyn till din egen livsstil. Gillar du att ha gäster? Då är det bra att välja en katt som tycker om (eller åtminstone tolererar) andra människor och inte har något emot att ljudvolymen blir hög.

Lägenhetsvänliga raser

Även om det till den största delen handlar om personlighet finns det en del raser som tenderar att vara mer lägenhetsvänliga än andra. Om du vill rikta in dig på en katt av särskild ras listar vi några av dem här.

Brittisk korthår

Denna nallebjörnsliknande ras är särskilt känd för sin förmåga att anpassa sig till ett lägenhetsliv. Brittisk korthår är tyst och lugn, kärvänlig med sin ägare och brukar även rekommenderas för människor som inte haft katt tidigare. Vill du ha en kelig katt som gärna myser i ditt knä är detta en lämplig ras för dig.

Perser

Perserkatten är avslappnad och tillgiven och dess relativt lugna uppträdande gör den till en lämplig lägenhetskatt. Dock kräver persern en del uppmärksamhet och mår inte bra i en miljö där den ofta lämnas ensam. Rasen har en lång och krävande päls som kräver daglig pälsomvårdnad för att inte tova sig. Gillar du personlighetsdragen hos en perser, men vill slippa pälsomvårdnad kan rasen exotic vara ett alternativ, då detta är den korthåriga versionen av rasen.

Russian Blue

Den pratsamma rasen Russian blue är en tillgiven, men ändå självständig kattras, vilken lämpar sig bra för ett liv tillsammans med människor som bor ensamma och arbetar om dagarna eller nätterna. Dessa katter kan ibland vara reserverade mot främlingar samtidigt som de är väldigt lojala mot sin favoritmänniska. Pälsen kräver minimalt med vård och de gillar normalt att leka.

Ragdoll

Denna ras är känd för sitt avslappnade och milda temperament. Letar du efter en kelig katt som gillar att leka utan att vara särskilt krävande är kan din självklara kompanjon mycket väl vara en ragdoll. Dessa katter bör endast vistas inomhus och anpassar sig lätt till ett liv i en lägenhet.

Andra alternativ

Förutom kattraser som lämpar sig för ett liv i lägenhet finns det gott om lugna och lätthanterliga katter som lever på katthem i väntan på ett nytt hem. Om du väljer att adoptera en katt från ett räddningscenter för katter är det bäst att välja en vuxen katt. Vid cirka tre års ålder är kattens personlighet fullt utvecklad och katthemmets personal kan hjälpa dig att hitta en vän som passar din livsstil. Om du kan acceptera en katt som inte kommer att finnas hos dig under flera år är många äldre katter särskilt stillsamma och uppskattar ett lugnt och kärleksfullt hem under sina sista år.

Överväg gärna också möjligheten att adoptera två katter, antingen syskon ur samma kull eller katter med kompatibla personligheter. På så sätt kan de underhålla varandra när du är iväg och du får en dubbel dos av mys när du kommer hem.