Skandinavisk design levererar fortfarande

Skandinavisk design har i stort sett alltid varit populär, men nu för tiden verkar det som om världen inte kan få nog av den här enkla och slående designen som kommer från de nordiska länderna.

Denna skandinaviska stil har blivit så populär att den till och med har fått sitt eget namn på engelska: New Nordic. Så vad är det då som kännetecknar New Nordic och att denna stil känns igen världen över? Läs vidare i denna artikel, så får du veta hemligheterna bakom den skandinaviska industrin och designen.

Investera i en identitet

När du investerar i skandinavisk design investerar du inte bara i en vacker möbel, du investerar i en historia, ett folks stolthet och en nations identitet. Ellen Kay, en svensk filosof, feminist och kritiker tros vara en av grundarna till vad som nu anses vara skandinavisk design. 1899 skrev Kay boken ”Skönhet För alla”, där hon beskrev hur det var att bo i Sverige 1899 och att dessutom vara en kvinna.

I boken beskriver hon även hur ett hem bör inredas, tapetseras, målas och möbleras för att vara både vackert och funktionellt. Hennes mål var att förändra samhället till det bättre och argumentera för att färre, men bättre saker som fungerar bra är vackra. Denna idé är precis vad skandinavisk design handlar om idag och varför så många människor har blivit kär i just denna stil.

Det är inte bara Ellen Kay som man förknippar med skandinavisk design. Andra kända designers som har gjort avtryck, är bland annat Alvar Aalto, Bruno Mathsson, Arne Jacobsen och Carl Malmsten. Skandinavien är känd för sina många designers och påverkan på möbelindustrin, med IKEA i spetsen. Även på IKEA kan du hitta de ljusa och typiska nordiska möbler.

Praktisk skönhet

Varje del av skandinaviska möbler är utformade och valda riktigt noggrant, så att varje möbel fyller ett visst syfte i rummet. Skandinaviska designers lär sig alltid att titta på ett objekts funktion, samtidigt som de skapar skönhet, snarare än att helt enkelt dekorera eller fylla ett rum eller utrymme med onödiga möbler och prylar.

Därför är skandinavisk design erkänd för sin eleganta enkelhet och där varje möbel har en känsla av storhet i det rum den står. Möbeln står inte där enbart för att se vacker ut, utan även för dess praktiska egenskaper. Det är viktigt att du kan använda möbeln i det vardagliga livet.

Trots att det är vanligt att många skandinaver bara har ett litet antal möbler i varje rum, skapar den färgglada minimalismen en varm och avslappnad och dessutom en välkomnande känsla i hemmet. Om du vill få en skandinavisk känsla i ditt hem, bör du slänga ut alla överflödiga saker och börja samla praktisk skönhet. Det är befriande och skönt!

Positiv hemmiljö skapar lycka

Danmark har nyligen blivit känt som det lyckligaste landet i världen, enligt en rapport som FN genomfört på World Happiness. Norge kom på andra plats och Sverige på en femte plats. Varför är alla dessa tre skandinaviska länder i toppen?

En mycket viktig orsak är definitivt den skandinaviska designen. Tack vare att skandinaverna lever i en positiv och välkomnande varm hemmiljö, påverkas ditt liv och välbefinnande och du blir lyckligare. Den skandinaviska designen är känd för sin enkelhet med mycket vitt, vilket ger ljus, mysighet och värme, som också är den perfekta inställningen och scenariot som hjälper dig att njuta av vintern.

Ljus, ljus och åter ljus

Att bo långt upp i norr och inte ha eller se ljuset så mycket som man skulle vilja, är en viktig faktor. En faktor som vi skandinaver har bestämt oss för att värna om och uppskatta betydelsen av det naturliga dagsljuset. Det är en väldigt viktig komponent för vårt välbefinnande. Vi brukar vara mer positiva när vi befinner oss i en väl upplyst miljö, vi ser saker på olika sätt. På vintern är det bara några timmars dagsljus uppe i norr. Därför använder vi skandinaver stora fönster som hålls rena och fria, vilket ger oss så mycket naturligt ljus som möjligt. På www.sparfonster.se hittar du precis sådana fönster. Här kan du även hitta en ytterdörr, som är försedd med fönster för extra ljus.

Tänk på att även ta bort de gamla tunga gardinerna på vintern och kasta bort ornamenten som blockerar dem och låta ljusflödet komma in. Använder du gardiner för att slippa insyn, se till att använda andra objekt. Du kan till exempel använda vissa träluckor eller lätta böljande vita tyger. Trots allt har gardiner också en teknisk fördel: de är isolerande mot kyla, medan du behåller värmen.

Låt det naturliga ljuset stanna

Skandinaviska mönster är mestadels vita, rena och enkla färger. Denna färg används eftersom den speglar ljus och uppmuntrar ljuset att studsa runt. Dessutom förstorar den vita färgen utrymmen och lyser upp dem. Varje ljus färg hjälper till, men vitt gör det fullt ut. Blanka och polerade ytor gör att dessa reflekterar ljuset ännu mer. Släng heltäckningsmattan och ersätt den med trägolv eller klinkers, som kommer att visa ljuset effektivt. En annan viktig detalj som speglar ljus, och därigenom ökar mängden ljus i rummet, är speglarna. Dessa är ytterst viktiga om de används på rätt sätt.

Mysighet är viktigt

För att lägga till den mysighet och värme som du ser i alla skandinaviska mönster, bör du få in mer naturligt trä i ditt hem. Detta kan introduceras i någon form, som till exempel: möbler, golv eller till och med väggpaneler, om du anser det vara lämpligt och passar in. Detta är en mycket viktig princip som finns i de flesta skandinaviska mönster. Träet är även naturligt isolerat och det tillför den perfekta mysiga och välkomnande känslan.

Levande ljus är i grunden en liten produkt som utgör exakt vad vi skandinaver älskar. När stearinljus är tända blir det ett annat sken på varje objekt, allt ser varmare och mysigare ut. Atmosfären i hemmet blir magisk.

Design med skillnad

Den vackra enkelheten är varför New Nordic sticker ut bland mängden och från andra mönster. Vid utformning av en möbel, spelar ofta inspirationen från naturen och den skandinaviska kulturen, en avgörande roll. En viktig del är också användningen av lokalt framställt trä, de naturliga formerna, funktionerna och färgläggningen av möblerna.

Under de mörka vinterdagarna i Skandinavien, när dagsljuset är som minst, blir hemmet familjens trygga punkt. Den betydelsen möblerna har i skandinaviska hem är anledningen till att skandinaviska designers uppmuntras att skapa ljusa och funktionella rum. Detta gör den skandinaviska designen så lockande, tilltalande, individuell och uppfriskande jämfört med andra mönster runt om i världen.

Ta in naturen i hemmet

Som tidigare nämnt är naturen ytterst viktig i den skandinaviska livsstilen. Naturen är hjärtat av designen. Även under den kalla vintern är utomhusaktiviteter populära. Att vara positiv, njuta av frisk luft så mycket som möjligt, leva livet med en hälsosam attityd, är en del av Skandinavien. Därför är det viktigt för var och en av oss att ta in grönska och växter i hemmet. Att ta med naturen in gör även att växter förgyller varje rum och ger rummen en härlig och frisk luft.

Dold förvaring

Ett bra designtänk bör innehålla allt även till de minsta detaljerna. En väldigt viktig aspekt i design som verkligen är förbisedd, särskilt av individer som själva utformar sitt hem, är förvaring. Förvaring är utan tvekan obligatorisk i absolut alla hem. Det är avgörande för att skapa ett positivt och flytande utrymme. För att göra det måste förvaringen vara genomtänkt från början till slut. En stor låda på väggen är fruktansvärd, medan ett förråd som har byggts in väggen eller i möblerna är stilfullt, naturligt och dämpat. Ett designtema som är ett nöje att titta på och använda. Alla onödiga saker bör förvaras ur sikte, det finns ingen anledning att ha framme saker utan mening. De kommer bara störa dig och lämna ett rörigt intryck.

Tyst och stilren elegans

Vill du inreda ditt hem i skandinavisk stil bör du omfamna hela designen och förbättra den så mycket som möjligt. Förse din soffa med kuddar för att få en varm och avkopplande plats. En filt på soffan går alltid hem. Det finns så många fina designer att välja mellan. I skandinaviska mönster får du ett lugnande utseende genom till exempel skuggor av mjukt grå och färgaccenter, som nyanser av lila. För att göra det ännu mer autentiskt kan du till och med överväga skandinaviska motiv.

Skandinavisk design är inte gjord för att vara skrikigt i ett hem, utan stilen riktar snarare in sig på att ha en tyst elegans, som känns igen av alla som kommer in i hemmet. Med tiden är det så lätt att samla på sig oanvändbara möbler och klämma in så många saker som det bara går i ett rum, men det är dags att vi alla tar ut ett blad ur den skandinaviska boken. Det är dags att gräva ner röran en gång för alla och välja våra möbler med inriktning på funktionella skönheter. Med andra ord: Känns ditt hem allt för övermöblerat? Det är inte svårt att ändra på. Denna skandinaviska, eleganta minimalism och välkomnande atmosfär kan enkelt efterliknas i ditt hem idag.