Sköt om ditt badrum så håller det längre

Det rum i hemmet som får utstå mest rengöring, fukt och avtorkning är badrummet. Det är också det rum som används flitigast och som därför måste hålla till mest slitage.

Alla vill ju gärna ha ett badrum som liknar de bilder man ser i olika reklamer och på bilder i kataloger. Ett skinande badrum ser, helt enkelt, väldigt inbjudande ut och detta är också något som man med rätt skötsel kan få i sitt eget hem.

Många ger tyvärr upp och låter sina badrum förbli så där grådaskiga och trista som de kan bli efter en tids användning. Anledningen till att tvättställ, speglar, duschkabiner och annat kan drabbas av fläckar, kalkbeläggningar och mögel är att det hela tiden används vatten i badrummet och att följderna av detta kan vara svårt att få bort.

Tvättstället

Det finns nuförtiden många slags tvättställ, och de ska behandlas olika beroende på material. Är ditt tvättställ av porslin rengörs det lättast med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Undvik kaustiksoda och redskap med slipmedel. Ett tvättställ i emaljerad plåt är lätt att rengöra. Här använder du ett vanligt allrengöringsmedel utan syra. Kalkrester kan du dock ta bort med lite citronsyra.

Lackerade träytor

Det blir vanligare och vanligare med naturmaterial som trä i våra badrum. Här gäller samma sak som för porslin, dvs. fuktig trasa och milt rengöringsmedel. Du bör inte använda möbelpolish, rengöringsmedel eller svampar med slipeffekt, ammoniak eller andra starka lösningsmedel. Blir träytan våt ska du genast torka av den med en trasa.

 

Speglar och spegelskåp

Spegeln får lätt fläckar som orsakas av den kalk som finns i vattnet. Till speglar och glasytor använder du glasputsmedel och trasa. Till aluminiumytor använder du en lätt fuktad trasa och en mild diskmedelsblandning (1/8). Kromade ytor rengör du med en lätt fuktad trasa.

 

Duschkabiner

En glasyta i en duschkabin innehåller en massa små porer som kan samla på sig smuts och kalkrester. För att hålla den fin är det bäst att skrapa den med en gummiskrapa eller torka av med en trasa. Handlar det om ingrodd smuts så är det bäst att använda rengöringsmedel som är avsedda för detta ändamål. Även här bör man undvika rengöringsmedel och svampar som innehåller slipmedel.

 

Blandare

Om du gör det till en vana att rengöra dina blandare regelbundet, så är arbetet inte så hårt. Vid veckorengöring bör du använda en mjuk trasa tillsammans med mild tvållösning eller annat flytande, pH-neutralt rengöringsmedel. Skölj därefter med rent vatten och torka med en mjuk, torr trasa. Har det samlats smuts eller kalkavlagringar ska du använda ett rengöringsmedel som är avsett för etta ändamål. För en mer detaljerad lista över skötselråd kan du klicka här.