Välj rätt soffbord

Går du i soffbordstankar men är osäker på vilket soffbord som bäst passar din soffa och vardagsrum? Här får du tips och råd på vad man ska tänka på när man är på väg att köpa ett soffbord.

Förstora vardagsrummet med ett soffbord

Runt eller kantigt? Lågt eller högt? Glas, trä eller metall? När det kommer till soffbord är möjligheterna i princip oändliga. För att begränsa jakten efter det perfekta soffbordet finns det en del smarta tricks man kan ha i åtanke, som till exempel det faktum att runda soffbord förstorar små utrymmen.

Bor du i en enrummare? Då är ett runt soffbord att rekommendera. Den runda formen, helst utan bordsben, är det perfekta valet för ett litet vardagsrum. Runda bord förstorar också små hallar och kök.

Förvandla dina sidobord till ett soffbord

Det här är ett fiffigt knep som ger både rymd och en annorlunda design åt ditt vardagsrum. Man använder helt enkelt två små sidobord för att skapa ett soffbord i två delar. Du kan antingen ställa sidoborden bredvid varandra eller leka med lite mer udda former och utföranden. Varför inte välja två bord i olika storlek eller form?

En alternativ möbel som soffbord

Att bygga möbler av lastpallar har blivit riktigt populärt på den senaste tiden. På nätet hittar du en mängd tips och råd på hur man kan göra om en pall till ett bord, soffa eller annan möbel.

Ett annat exempel är den klassiska kistan som soffbord. Generellt sett är kistor ganska stora så de lämpar sig förmodligen bäst för större utrymmen. Gamla kistor till billiga priser går att hitta på loppismarknader och köp-och-sälj sajter som Tradera och Blocket.

Eklektiska soffbord går också att fixa med en vacker glasskiva och ett gäng gamla tidningar eller modemagasin som staplas upp i form av bordsben. En del bygger soffbord av puffar men då får man räkna med att det inte blir ett så jättestadigt bord med en puff som bas.

Konsten att välja rätt soffbord

Soffbord hittar man i alla möjliga material, former och utföranden. Förutom det klassiska bordet i trä eller glas går det även att hitta superläckra soffbord i exempelvis marmor och betong. Med så många val är det omöjligt att inte hitta det perfekta soffbordet för just ditt vardagsrum. Men chansen är också större att det blir fel val.

Det finns ett par enkla och praktiska sätt att ta reda på vilket soffbord som bäst passar in i just din inredning:

Vad ska du ha soffbordet till? Ska det bara utgöra en del av dekorationen eller ska det vara en plats där du kan äta framför TV:n? Ett lågt soffbord kan vara riktigt snyggt men funkar inte riktigt om du letar efter en funktionell möbel.

Hur stort är ditt vardagsrum? Som nämnt tidigare kan det vara en bra idé att satsa på ett litet runt soffbord om du inte har så mycket utrymme. Ett övermöblerat rum är inte särskilt snyggt, men inte heller ett pyttelitet bord i ett enormt vardagsrum. Tänk på proportionerna när du väljer soffbord.

Fler råd och tips om soffbord

Har du flyttat till en ny bostad och letar efter det perfekta soffbordet till vardagsrummet? Här kan du läsa mer om allt i soffbordsväg och hur du bäst inreder dina rum med ett riktigt snyggt soffbord.